Tuesday, 25 December 2012

TERISTIMEWA BUAT MUSLIMAT SEJATI

Muslimat......
Sesungguhnya kejadianmu terlalu indah tercipta daripada tulang rusuk adam yang bengkok untuk dilindungi dan disayangi, bukan diciptakan daripada kepala untuk disanjung dan dipuja, bukan pula diciptakan daripada kaki untuk dipijak dan dijadikan hamba sahaya. Lantaran daripada keindahan sang kumbang untuk mendekatimu. Akan semudah itu kau ingin menyerah diri pada sang kumbang???

Renungkanlah pada keindahan buanga mawar yang unggul terjaga berpagarkan duri sebagai bentengnya. dari kejauhan keharumannya mencuri perhatian. Kilauan warnanya memancarkan indah menjadi tarikan. Namun, lantaran pagaran duri berbisa itu, sang kumbangi tertunduk kaum terhadap keindahan yang terjaga hinggakan ia terfikir beberapa kali sebelum mendekatinya.

Muslimat.....
Akuilah setiap kejadian dirimu yang menjadi pelemah keimanan lelaki. Seandainya pakaian malu kau tinggalkan daripada tubuhmu dan perbatasan aurat kau pandang sebarangan, jadilah dirimu hanya sekuntum bunga yang indah tapi sayang tidak berduri. Kau tidak layak lagi lagi dimahkotakan sebagai si mawar berduri. Sesungguhnya utusan Allah ada mengatakan tentang bahaya dirimu,

"tidak ada fitnah yang lebih besar setelah wafatku selain daripada fitnah yang berpunca daripada wanita". adakah kau mahu menjadi penyebab terhumbannya lelaki ke neraka??

Ingatlah wahai muslimat....
ingatlah bahawa ciri-ciri seorang wanita solehah ialah dia tidak melihat lelaki dan lelaki tidak melihat kepadanya kecuali atas urusan yang diizinkan. Sesuatu yang tidak tertutup itu lebih indah dan berharga jika dibandingkan dengan sesuatu yang terdedah. yang tertutup itu indah!!!! Alangkah baiknya jika memelihara keindahan dirimu sebagai hadiah yang kudus, suci, mahal dan berharga buat kumbang terpilih yang telah dijanjikan Allah buatmu. 

Indahnya hidup ini andai melayarinya dengan bernaungkan keredhaan Allah, bertunjangkan ilmu dan kebenaran, bersulamkan akhlak penuh menawan. sesunguhnya, wanita solehah menjadi idaman setiap insan yang bernama ADAM

"WANITA YANG BAIK ITU ADALAH YANG TERBAIK UNTUK LELAKI YANG BAIK"

Ya Allah, jadikan kami bidadari SYURGA.......




OPP SAPER NIE?????

suweett 22th..

121212... cantikkn tarikh tu,, apekah istimewaannya???.. semua org tertunggu2 tarikh nie,, ad yg dh book untuk tarikh couple, tarikh tunang dan juga tarikh kawen... itu sume tpulang pada sume la.. hehehe... pada ak??? tarikh ini adalah TARIKH LAHIR ak yg ke 22th.. HEPI BEDAY TO ME!!!... pada tarikh sudah meningkatlah umur ak pada tahun ini maka semakin tua la dari ak nie,, TUA?? ohhh tidak yer!!! msh still muda ok,,, walaupun umur meningkat tapi lau tgok betul aku masih sweet 15th ok!! xcayer, meh tgok betol2...  hehehe... 

4 my beloved ummi n abah,,

Thank yer lahirkan ayo yg comey, cute, miut nie... sggup btarung nyawa untuk lahirkan budak ini.. 4 my abah thank yer sbb didik ayo mnjdi insan yang baik ini yer... kasih syg abah n umi bagi untuk mmbesarkan ayo xdapat ayo nk balas.. ayo nk mintak maaf, andai kata ayo penah melukakan ati ummi n abah selama membesarkan ayo nie.. ayo tahu kdg2 ada jgk nakalnya.. yo doakan umi n abah sentiasa bahagia sokmo n family kita sentiasa kekal hingga akhir hayat... doakan ayo semoga berjaya didunia n akhirat yer.. semoga ayo dpt jd seorg pndidik seperti abah yang mendidik anak bangsa n pendidik seperti ummi, yg boleh mendidik anak2 menjadi anak yg solehah>>>> syg sume yer!!!

4 my future husband >> Encik Nik Azizi

Tenkiuq awak sbb time sy dalam hidup awak.. Ini ulangtahun sy yg ke2 bersama awak.. tenkiuq meraikan ulangtahun sy dengan masakan air tangan aawk 'ayam masak halia'.. sangat sedap sgt... sy xley masak mcm tu!!! heheh.. n tenkiuq blnje chicken chop n kek mashmellow strawberry cheese,,, sdp sgt!!!.. then ur gift.. frame wit our pic,, (comey sgt).. t sy rindu awak sy tgok frame tu,,, pink rose flower (bila cium bunga tu asyik ingat jt awak jer) n almond cadbury chocolate (ubat sakit mental sy),, hehehe.. tenkiuq 4 everything yer.. sy arap semoga cinta kita diredhai Allah n bersama hingga akhir hayat kita... n yg pntg semoga kita cepat kawen, sy dh xsabar nk jd wife awak!!! hehe >>> GATAL!!!!

4 my besties frienzzz..

tenkiuq 4 ur wish,, n xputus2 doakan sy yer.. semoga persahabatan kita akan sentiasa berkekalan hingga akhir hayat... semoga kita menjadi insan yang berjaya didunia n akhirat!!! luv u oll,,, (^_^),,

HEPI BEDAY TO ME


AKU YANG SUWEET 22th

ComeyLL kn!!!

Friday, 15 June 2012

1-8-14 yg ceria+kepoh...

disini Cik Amira nak cerita tentang kehidupan Cik Amira di umah 1-8-14 bersama-sama osmate yg sememangnya ceria + kepoh + nakal + giler2.... Cik Amira tinggal bersama-sama 8 orang yang xpenah kenal pn selama nie ttp apabila duk 1 umah kami spt satu keluarga yang amat best... 1st time Cik Amira masuk umah nie, ase takut jgk.. mne tahnyer xtau sape osmate, sape roomate... isau jgk nk tggal ngan org xpenah kiter knl nie.. apbila dh kenal, mereka2 nie sgt best n hepi.. kdg2 tu lyn mereka2 nie blh wat kiter hilang tension.. tenkiuq untuk aisyah M, yatt ulaa, tika, ayu, mieza, esya n xlupe pada romate tersayang aini kerana mnjadi osmate Cik Amira selama sem ini... segala pengalaman kite masa berada di rumah 1-8-14 nie jgn sesekali lupe yek.. Cik Amira sentiasa akan merindui kalian semua... InsyaAllah, jikalau ada rezeki dapatlah kiter tinggal dalam 1 rumah n menjadi sebuah keluarga semula yer untuk sem depan... Cik Amira doakan kalian semua berjaya menjadi seorang guru yang berjaya suatu ari nt.. amat susah untuk lupakan kalian coz korang sememangnya amat best... heheh... 

nie Cik Amira tampilkan pic2 ozmate yg sememangnye giler gambar n giler glamour......

esya, yatt, mieza, ayu, tika, aisyah, aini n Cik amira








photographer kami masa ari kami giler gmbr.. tenkiuq zailah...






my besties romatee....






Wednesday, 13 June 2012

rindu kampung tbuak2....

housemate study ak duk sibuk2 mengemas barang..
macam ak dh abih exam ja ka padahal ad stu paper ag...
nk study malas, subjek english comunication xpayah duk study...
men tembak2 ja... xpun tiru orang sebelah.. abih exam ucap tq kat org sebelah sbb
dh tiru jawapan die...
dh jd adat duk kolej setiap sem msti kne kms barang sebb kne pindah umah..
mmg leceh tol p sgt bsemangt nk bkemas sbb nk blk kmpg... tgok almari rumate dh abih barang die kmas.. agla wat ak jeles...setiap sem msti beli beg barang bru, barang makin bertambah... xpnh nk kurang.. xtaula barang dari mner nie.. nk cakap ak suke beli barang xde la jgk... nsb ko la cik amira sbb ko gurl... huhuu...
tiket bas dh lme beli, byar lak mll bank in.. xpnh ag ak nek bas bayar gne atm.. canggih kn zaman sekarang... dengan tiket nie jgk mkn la wt ak xsbr2 jd nk blk... sem nie blk sorang, my hubby x blk.. ad keje kt cnie... takut gak blk sorang2 nie sbb ak suke sgt tdo smpi xsedar lam bas nie... asyik nk tlepas ja ngn simpang umah.. lau hubby ad die yg sll set masa.. nk smpai die kejutkan.. heheh.. mintak2 la blk nie xjd cm dulu.. sian my daddy kne amik jauh2.. n then ak lak wat daddy ak marah bru ja blk nk manje2 ngn family...
papepun... abah, umi tggu kepulangan ank mu yg comel nie blk kmpg ya... dh rindu kt sume....
baju2 kurung ak yang dh siap dikemas.. siap ad bju baby ag yg dibeli oleh Incik hubby masa anniversary
aritu... katenyer tu baju nik mohd aniq nashriq.. kuat tol incik hubby ak berangan kn.. 

 
guni kedua berisi pelbagai jenis bakul... heheh.. orang pn ley masuk tu... bagasi tu nk wat blk umah... dalam almari ak dh kosong...heheheh
 
nie katil rumate ak... dh kosong dh barang2 die.. die pn dh blk then dtg ag ari jumaat nie tuk amik exam EC.
barang2 tu ak yg punyer.., besela rumate xde, abih tmpat jd hak milik ak...heheheh
 
nie katil ak.. bersepah kn.. heheh.. ank lappy ak mmg sntiasa kt situ.. sbb hnyer kt situ ja line tenet laju...
selamat tinggal tilam vs katil n time kasih kerana bg ak beradu kasih disini untuk sem nie...



Thursday, 17 May 2012

Isi hati saya untuk awak......

awak,,
sy syg awak sgt.. p sy sedar diri sy sempurna untuk awak... sy masih serba kekurangan untuk memiliki cinta awak... sy sy masih belajar, belajar untuk membaiki diri sy... sy tahu sy xpndai ape2, tp sy mencuba untuk wat yg terbaik untuk awak... tp ape yg sy dapat, hnye sindiran daripada seseorg yg sy syg... awak sy xpernah terasa cmnie ngan awak.. sy xpenah amik hati dengan awk.. bahkn, setiap kata-kata awk sy menjdi dorongan untuk sy... tp sy xboleh terima apabila awk bndingkan sy dengan org lain... sy tau dgn kater2 awk tuh untuk membangkitkan lagi semangat sy untuk menjdi lebih baik... tp sy bukan cmtu.. sy x setabah saidatina hajar... awk, sy rasa cemburu bila awk puji2 perempuan lain di hadapan sy... sy cukup cemburu.. sy pikir awak xblh time dgn diri sy sebenar n xbharga untuk awk.. awak, setiap manusia ada kelebihan n kekurangan..begitu juga sy, insan yang xpunyai ape2.. sy tahu awak lelaki, untuk mencari pasangan sume nk perfect, cntik, pandai masak, xpandai amik hati awak... sy xboleh sume tu.. sy masih belajar, belajar untuk menjadi sempurna untuk awak.. p ape yg sy dapat hanya sindiran.. sindiran yang mmbuatkan hati sy sakit yg xthingga... andai kata sy memuji lelaki lain dihadapan awk.. awk juga akan marah, tercabar kn... mungkin juga awak akn amik positif then mmbaiki diri awak.. itu awak, bukan sy,, sy xsetabah awk... awk sikap manusia nie len.. ad yang bersemangat dgn satu sindiran.. ad yg semgat pabila kne marah dan ad juga semngt apabila dipuji... awak, tolongla jagn menyakiti hati sy lg.. sy tau sy bkn terbaik untu awak... hargaila sy pabila sy wat untuk awk wlupun ianya bukan yg terbaik dn disenangi hati awak.. p itu yg termampu sy buat... 


sy mintak maaf dengan kata-kata sy... tp itu la yg yg sy rasa.. cmner sy hormat kata-kata awak begitu awak kne hormat dgn kata-kata sy... awak, mintak maaf sekali lagi kerana sy mengalirkn air mata dihadapan awak td, sy xsggup nk dgr.. sy sgt terasa.. sy xblh kawan perasaan sy.. mungkin dgn mengalirkan air mata sy rse tenang.. itu peneman sy tika sy dlm kedukaan n kesedihan... bkn niat sy xkn mengalirkan air mata sy di hadapan awk kerana awk penah bgtau sy jika sy sedih awak jugk akan sedih... tp td sy xthan.. teramat tidk than tmbh plk dgn kata-kata awk.. awk mungkin coretan sy untuk awk mlm nie bertemankn airmata.. xde sape yg tahu kn... sy nk lupakan hal td, tp sy xblh.. masih lagi tgiang dalam ingatan sy... sy mintak maaf... cukupla, jgn menyakiti org yg kita syg... hargaila die selagi die masih dgn kiter.... apabila die tiada jgn mencri-cri... mungkin die jmp pemilik cinta sejati die iaitu cinta Ilahi.....


awak, sy sangat menyayangi awak... mencintai awk tidak melebihi cinta sy untuk Allah dan Rasul...pencipta n pembimbing sy... die anugerah sy kn untuk awk.. awk perlu hargainya... jnji sy, sy akan sempurna kn diri sy.. tp dengan dorongan awak bkn keperlian.. sy xblh drpd tu.. itu bkn menjdikn peransang untuk sy tp menyakiti hati sy... salam syg dri sy untuk awk............. miera-





peneman daku dikala duka melanda....

cinta tidak akan dtg kalau tidak mencari, cinta tidak akan pergi kalau kita menghargai.... cinta yg sejati datangnya dari keikhlasan hati... ia sukar datang dan mudah pergi.. sekali ia pergi pasti menyakitkan hati... jauh kan nikmat bercinta jika ingin menyakitkan hati siape2.. 
Allah maha penyayang... jika kau memiliki seseorang itu, milikilah ia dgn sebaiknya... jika kau mempunyai seorg kekasih jagelah ia dengan sempurna.. jika kau syg padanya setialah kau padanya... jika kau cinta padanya, cintailah dengan kejujuran, jgn lah kau melukai hatinya, kerana hati manusia ibarat kaca, sekali terhempas, ia berkecai dan xdpt bercantum semula....




Wednesday, 16 May 2012

BERDIRINYA AKU DISINI.... keranamu....

16 Mei, hari keramat bagi insan yang bergelar guru. Hari ini seluruh warga Malaysia akan menyambut "SAMBUTAN HARI GURU". terima kasih kepada guru-guruku yang pernah mengajar ku selama ini sehingga aku melangkah ke menara gading. yang tidak terhingga untuk kedua ibubapa ku kerana merekalah yang pertama menjadi guru aku dari aku sejak aku dilahirkan sehinggala kini. mengajarku dan mendidikku tidak pernah jemu, mengajarku erti kehidupan, dan mengingatkanku jika aku terlupa.... dielah pengetua untuk memikirkan tentang kehidupan n masa depan untuk aku berjaya.. dielah PK Hem ak yang menjdi guru disiplin tika ak membuat salah, Die juga menjadi kanselor untuk mendengar masalah ak dan menasihati aku, die jugala guru ak yang mula2 mengajar ak huruf A,B,C 1,2,3 dan menjadi sumber rujukan ak tika aku tidak tahu...jadi umi ngan abahla guru yang pertama untuk aku......time kasih abah n umi....


tibe aku di sekolah.. ak diasuh oleh seorang guru... guru yang profesional yang inginkan semua pelajarnya berjaya.. untuk bekas guru-guru ak sejak dari tadika, sekolah rendah skb,skbj,skt5 sekolah menengah smkstar, smksyp1 yang penat lelah untuk mengajarku sehingga aku berjaya.. disamping mereka mengajar mereka juga menjadi penasihat utama untuk aku.. mereka sering menasihati untuk aku belajar bersungguh-sungguh sehingga ke Universiti..aku sering berangan, suatu hari nnt ak akan menjadi seperti guru-guruku... Alhamdulillah, kini doa ibubapa, guru-guruku telah termakbul untuk aku menjdi insan yang berjaya seperti kalian. tanpa dorongan mereka, mungkin aku tidak akan berjaya bakal bergelar "sarjana muda"...kini untuk pensyarah-pensyarah ku di UPSI mereka sedang bertarun mendidik untuk menjadikan aku seorang guru yang cemerlang... tanpa guru-guruku siapalah aku disini. tanpa kalian semua siapa la aku... time kasih guru-guruku.... kegigihanmu dalam mendidik xkan kami lupakan...


untuk kawan-kawan ku yang bakal bergelar seorang guru... kita kini melangkah kearah cita-cita yang sama... menjadi seorang pendidik bangsa untuk menjadikan generasi yang cemerlang... masa terus berlalu.. dan kini kita sedang bertarung mendaki liku-liku perjalanan untuk mengenggam sarjana muda pendidikan.. semuanya bagaikan mimpi.. kita pernah menjadi pelajar... pernah menguruskan hari guru dan kini menunggu saat2 untuk bergelar pendidik... InsyaAllah.... tanpa guru siapalah kita.......


jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
jika hari ini seorang presiden sebuah negara
jika hari ini seorang ulama yang mulia
jika hari ini seorang peguam menang berbicara
jika hari ini seorang penulis terkemuka
jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa
sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca....
           
Usman Awang (1979)








rakan-rakan seperjuanganku yang akan bergelar seorang guru....





Tuesday, 15 May 2012

untukmu insan yang ku sayang... umiku...

selamat hari ibu untuk umi ku sayang... 
kau berikan ku hidup.kau berikan ku kasih sayang. tulus cintamu, putih kasihmu, xkan pernah terbalas... hangat dalam dakapanmu, memberikan ak kedamaian, erat pelukmu, nikmatnya belaimu, xkan pernah ku lupakan.... umi ku... terima kasih untuk kasih syg yang xpernah usai, tulus cintamu, xkan mampu ku terbalas.... umi ku.. semoga Tuhan memberikan kedamaian dalam hidupmu.. putih kasihmu, xkan mampu terbalas.....

cinta dan kasihku hanya untukmu.. akan ku balas jasamu wahai umi untuk menjadi insan yang beriman dan berjaya di dunia dan diakhirat.. xkn lupe jasa baikmu dari ak dilahirkan sehingga la hari ini. segala didikanmu yg kau curahkan akan ak ikuti sepnjg hidupku....ak sayang umi ak untuk selamanya. kaula yang terbaik untuk ku.... segala pengorbananmu xkan pernah ku lupakan...

ayo sayang umi...
ayo cinta umi...
ayo kasih umi...

SELAMAT HARI IBU UNTUK IBU-IBU DAN BAKAL-BAKAL IBU DI DUNIA INI.... terutamanya umiku ROSMAWATI BINTI MAT HAZIM.......